„Pod Fredrą” we Wrocławiu. Restauracja staropolska!
A dziś z wizytą w znanym wrocławskim lokalu, w regionalnej restauracji na wrocławskim Rynku „Pod Fredrą“. Jak sama nazwa wskazuje – lokal znajduje się tuż przy pomniku Aleksandra Fredry.
Restauracja jest bardzo klimatyczna, swoim wystrojem nawiązuje do lat 30-ych ubiegłego wieku. Lokal pełen obrazków i rekwizytów z tamtych lat… W tle muzyka popularnych polskich wykonawców okresu dwudziestolecia. Naprawdę czuć tu klimat tamtych lat… Dużym plusem są pięknie nakryte obrusami stoły – w przeciwieństwie do wielu innych wrocławskich lokali gdzie trzeba siedzieć przy gołych stołach.
Z MENU: Mnóstwo przysmaków z tradycyjnej kuchni polskiej. Rosół, barszcz ukraiński, grochówka, chłodniki i żurek… rostbefy i befsztyki, półgęski, żeberka, dania z grilla… Kaczka i królik. Bigos, cepeliny i pierogi. A do tego tradycyjne polskie kopytka przysmażane na maśle. Jest w czym wybierać…
Czy dobre? Tak, kuchnia domowa, smaczna ale bez uniesień, jak w domu u babci. Tradycyjnie. Ale bez zachwytu i eksplozji kubków smakowych. Dużym plusem jest bogaty wybór dań kuchni staropolskiej.
Szkoda, ze w lokalu nie serwuje się regionalnych piw rzemieślniczych, dostępne są jedynie piwa koncernowe (Kompania Piwowarska SA)
Nasza opinia: KLIMAT WNĘTRZA: 5/5, JEDZENIE: 4/5
Adres: Wrocław, Rynek Ratusz 1
Więcej informacji na stronie restauracji: https://podfredra.pl/
0 komentarzy